Je bent hier:  Home > Werken > Meer Lezen > Heb je een rijbewijs nodig voor een brommer?
 
 

Heb je een rijbewijs nodig voor een brommer?

rating  (11 stemmen)

Vanaf 16 jaar mag je met een brommer rijden. Afhankelijk van het type brommer of motor, heb je een bepaald type rijbewijs nodig.

Bromfiets tot 25 km/u

Bromfiets tot 45 km/u

Motorfiets

Bromfiets tot 25 km/u

Voor een bromfiets of scooter van max 50 cc en een maximumsnelheid van 25 km/u te rijden, heb je geen rijbewijs nodig. Je moet wel minstens 16 jaar zijn en een helm dragen. Om een passagier te mogen vervoeren op een snorfiets, moet je 18 jaar zijn.

Bromfietsen, scooters, ... tot 45 km/u (AM)

Om sneller dan 25km/u te mogen rijden, heb je wel een rijbewijs nodig. Het rijbewijs AM is geldig voor een bromfiets, scooter of lichte vierwieler met een maximale cilinderinhoud van 50 cc. Of elektrische motoren met een nominaal maximumvermogen van ten hoogste 4 kW. Deze voertuigen mogen niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u.

Het theoretisch examen kan je afleggen vanaf 15 jaar en 9 maanden. Je moet ook minstens 4 uur rijles volgen in de rijschool met een minimum van 2 uur op de openbare weg. Daarna mag je je praktijkexamen afleggen. Er bestaat geen voorlopig rijbewijs voor deze categorie.

Wie een autorijbewijs heeft, mag ook met bromfietsen uit deze categorie rijden.

Motorfiets (A)

Ben je 18 jaar? Dan kan je het rijbewijs A1 halen. Dat is geldig voor motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximumvermogen van 11 kW/15 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,1 kW/kg.

Ben je 20 jaar? Dan kan je het rijbewijs A2 halen. Dat is geldig voor motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kw/47 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,2 kW/kg. De motorfiets mag niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.

Het rijbewijs A is geldig vanaf 24 jaar voor motorfietsen met een vermogen van meer dan 35 kw/47 pk. Deze leeftijd wordt teruggebracht tot 22 jaar als je tenminste 2 jaar een rijbewijs A2 hebt.

Vanaf 17 jaar en 9 maanden kan je een theoretisch examen afleggen. Als je daarin slaagt, blijft het examen 3 jaar geldig en kan je deelnemen aan de praktische examens die volgen op de opleiding in de rijschool.

Voor ieder rijbewijs zijn twee mogelijkheden voorzien om het te behalen. Ten eerste is er de directe toegang waarbij de minimumleeftijd vereist is, gekoppeld aan een vorming van minstens 9 of 12 uur. Ten tweede kan iemand met een rijbewijs voor een moto met een lager vermogen na 2 jaar ervaring en een bijkomende vorming van 4 uur. Telkens moet uiteraard een praktisch examen afgelegd worden.

Een valhelm en een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) is altijd verplicht.

Vanaf 17 jaar mag je het theorie-examen voor Rijbewijs B om te mogen rijden met de auto afleggen, vanaf je 18e verjaardag en na voldoende oefening (minstens 3 maanden) ook het praktijkexamen. Informatie over het theorie- en praktijkexamen en adressen van erkende rijscholen krijg je van GOCA, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en de VAB.

Een overzicht.

Bron: de brochure Het nieuwe bromfiets- en motorrijbewijs, gerealiseerd door MotorCycle Council, de Federale Overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer, Federdrive, FAA, GOCA en het BIVV. Meer info vind je ook op hetmotorrijbewijs.be.


 
Reageer
 

  Reacties

Door Jouw naam op 23/06/2015 (3 maanden geleden)
profileimage
Newbie
ik heb onlangs een dax gekocht.
ik ben bijna 16.
ik heb op certificaat staan van de brommer.
vehicle category according ti directive en dan A
en op de achterkant staat max toegelaten snelheid 40 km/uur..is dit nu een A klasse of B klasse
Door Jouw naamzermila op 20/06/2015 (3 maanden geleden)
profileimage
Newbie
Mag je rijdend pijpen op een snorfiets en welk tippen rijbewijs moet ik daarvoor hebben en mijn hoertje die mij erop ga pijpenheeft zij ook een rijbewijs hebben of een certificaat hopelijk kan iemand mij meer info bieden
Door Ruben op 27/05/2015 (4 maanden geleden)
profileimage
Newbie
ik heb een voorlopig rijbewijs B; mag ik dan met een bromfiets klasse B rijden?
Door Sacha op 20/05/2015 (4 maanden geleden)
profileimage
Newbie
Ik ben 16 jaar oud .. En ik heb een elektrische bromfiets die rijd 25-30 km/h .. Moet ik dan rijbewijs hebben ? of mag ik zonder ?
Door big dick op 21/04/2015 (5 maanden geleden)
profileimage
Newbie
Wanneer mijn vriendin mijn ballen in haar mand stopt, is niet veel van zegs.
Door paula op 30/03/2015 (6 maanden geleden)
profileimage
Newbie
hallokes ik ben 59j heb ik een rijbewijs nodig voor een 125cc of50cc graag je advies !! thx
Door Vanessa op 11/12/2014 (9 maanden geleden)
profileimage
Newbie
Hoi,ik heb geen rijbewijs,doch rijverbod tot en met 2017! Kan ik wel een brommer rijbewijs halen?
Door Webmaster Jongerengids.be op 24/11/2014 (10 maanden geleden)
profileimage
Pro
Hoi Brecht, een brommer die maar 25 km per uur rijdt, mag je niet sneller rijden dan dat. Kan hij sneller, dan spreken we van een opgefokte of opgedreven bromfiets. Als de politie ontdekt dat je rijdt met een opgefokte bromfiets, riskeer je heel wat straffen. De politie kan je 30 dagen verbieden om met je bromfiets te rijden. Daarnaast zal ze een proces-verbaal opstellen. Of je ook een boete moet betalen en hoe hoog die is, hangt af van de omstandigheden...

Groetjes,

Jongerengids.be
Door Brecht op 22/11/2014 (10 maanden geleden)
profileimage
Newbie
hallo, als ik nu een brommer koop die 25km per uur rijdt en behaal later mijn am rijbewijs kan ik mijn scooter dan binnenbrengen en hem 50km per uur doen rijden ?
Door Webmaster Jongerengids.be op 15/10/2014 (11 maanden geleden)
profileimage
Pro
Beste Bart,

Zoals je in het overzicht hierboven kan zien, mag dat niet. Je brommer mag maar een maximaal vermogen van 50 cc hebben met rijbewijs AM.

Groetjes,

Jongerengids.be
Pagina 1 van 4Eerste   Vorige   [1]  2  3  4  Volgende   Laatste   

Naam
Email
Website
Website
Boodschap
CAPTCHA Afbeelding
Vul de code in

 
Heb je een rijbewijs nodig voor een brommer?

 

Gerelateerde Artikels
 • Autorijden, wat moet je weten?

 • Gerelateerde Adressen
 • Kinderrechtswinkel Externe Link
 •  
  • Deel dit artikel:

  Bezoek ons ook op

  Facebook

  Online Advies

  Geen antwoord gevonden?
  Chat met een JAC-medewerker. Stel je vraag of doe een suggestie via het vraagformulier.

  trusty

  Andere leeftijden

  8-11

  12-15

  Leerkracht, ouder, jeugdwerker?